Translate

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...


11 χρόνια πριν η ΑΕΚ πραγματοποίησε κάτι που θα έχει να καυχιέται στην ιστορία της, περισσότερο ίσως και από πρωταθλήματα και κύπελλα. Οι «κιτρινόμαυροι» ταξίδευσαν στις 7 Απριλίου 1999 στο δοκιμαζόμενο τότε από τους NAΤΟϊκούς βομβαρδισμούς Βελιγράδι και έδωσαν φιλικό με την Παρτιζάν. Το 1-1 (13΄ Κέζμαν - 26΄ Ζουμπούλης) είχε την ελάχιστη σημασία μπροστά στην έμπρακτη συμπαράσταση που επέδειξαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ προς τον σέρβικο λαό τις δύσκολες ώρες.

Στην πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Δημήτρη Μελισσανίδη, που ήταν ο εμπνευστής του ταξιδιού, ανταποκρίθηκε σχεδόν όλη η ομάδα της ΑΕΚ αλλά και αρκετοί φίλαθλοι που θέλησαν να δώσουν το παρών, ανάμεσα τους και ο Μανώλης Γλέζος ο άνθρωπος που κατέβασε από την Ακρόπολη την ναζιστική σημαία και ύψωσε την ελληνική το 1941.

Η υποδοχή της αποστολής της ΑΕΚ έγινε 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουγγαρίας με ψωμί και αλάτι, όπως προστάζει το γιουγκοσλαβικό έθιμο για την υποδοχή φίλων. Στο Βελιγράδι τους «κιτρινόμαυρους» περίμενε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς,ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του.

Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι μπορεί να διαρκεί 90 λεπτά, όμως ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός του σέρβικου λαού από την «επίθεση» ειρήνης από την αποστολή της ΑΕΚ, που με την συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα μπήκαν εντός του αγωνιστικού χώρου κρατώντας ελληνικές και σέρβικες σημαίες και αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους παίκτες. Στον αγώνα που εξελίχθηκε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο μετείχαν 25.000 Γιουγκοσλάβοι και Έλληνες που έλεγαν όχι στον πόλεμο, μέσα στην καρδιά των γεγονότων.

«ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο - Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς" ήταν ένα από τα πανό που κρατούσαν Έλληνες φίλαθλοι, την στιγμή που οι Σέρβοι δεν σταματούσαν να φωνάζουν το «Ελλάς-Ελλάς».

Για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων: Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ίλιτς, Ίβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κίτσμαν

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29΄ Μιχαηλίδης - 40΄ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40΄ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42΄ Καψής), Τσέκολι (45΄ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32΄ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαίδης.

ΠΗΓΕΣ: SPORTNET,PATHFINDER