Translate

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

19/5/1999 Ηρακλής - ΑΕΚ 2-3

19/5/1999 Ηρακλής - ΑΕΚ 2-3

19/5/1999 Ηρακλής - ΑΕΚ 2-3
32η Αγωνιστική (Πρωτάθλημα 1998-1999)
Η Ένωση έφυγε με το διπλό από τη Θεσσαλονίκη με το χατ τρικ του Χρήστου Μαλαδένη, ένα διπλό που σχεδόν τις εξασφάλιζε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Αγχωτική νίκη για την Ένωση που παρότι ήταν μπροστά στο σκορ, ισοφαρίστηκε στο 88'. Είχε όμως τα ψυχικά αποθέματα και σκοράροντας στο 90' έφυγε αλώβητη από την έδρα του Ηρακλή.
Σκόρερς: 48' Κυριαζής, 88' Χριστοδούλου // 27', 66' και 90' Μαλαδένης
Σκορ Ημιχρόνου: 0-1
Σύνθεση Ηρακλή: Καρκαμάνης, Κυριαζής (81' Γιοβάνοβιτς), Σέμος, Καρατζόφ, Ξενίδης(68' Μπερνεάνου), Κωστής (72' Σαπάνης), Χριστοδούλου, Κωφίδης, Κωνσταντίνου, Χάγκαν, Τζιωρτζόπουλος
Προπονητής Ηρακλή: Ματς Γίνγκμπλαντ
Σύνθεση ΑΕΚ: Ατματσίδης, Λάκης (80' Γκρέταρσον), Μάρκος, Μαλαδένης, Σαβέφσκι, Ζουμπούλης (85' Μέντεζ), Καραγιάννης, Ζήκος, Καλιτζάκης, Μιλοβάνοβιτς (60' Σέμπουε), Καψής
Προπονητής ΑΕΚ: Όλεγκ Μπλαχίν
Διαιτητής: Ναούμ Μηντιούρης (Σέρρες)
Έδρα: Καυτανζόγλειο Στάδιο
Εισιτήρια: 5.036
Τηλεοπτική Μετάδοση: SuperSport
https://www.aektoday.com/19-maiou/1329-19-5-1999-iraklis-aek-2-3

19/5/2001 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 3-2

19/5/2001 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 3-2

19/5/2001 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 3-2
29η Αγωνιστική (Πρωτάθλημα 2000-2001)
Σε ένα συναρπαστικό αγώνα που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, βρήκε τους «κιτρινόμαυρους» να προηγούνται από νωρίς με 2-0. Γρήγορα όμως ήρθε η ισοφάριση από τον ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι κρίθηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης πέτυχε το νικητήριο γκολ για την ΑΕΚ. Ο «γιατρός», μετά την πάσα του Ρουίς, μπήκε στην περιοχή, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με εκπληκτικό πλασέ έγραψε το τελικό 3-2.
Σκόρερς: 13' (πέναλτυ) Τσιάρτας, 26' Νικολαΐδης, 65' Κωνσταντινίδης // 35' Μπορμπόκης, 43' Σπάσιτς
Σκορ Ημιχρόνου: 2-2
Σύνθεση ΑΕΚ: Ατματσίδης, Γεωργέας, Κασάπης, Κωστένογλου, Ζαγοράκης, Ζήκος, Μαλαδένης (46' Καραγιάννης), Λάκης (62' Ρουίς), Τσάρτας (88' Φερούζεμ), Κωνσταντινίδης, Νικολαΐδης
Προπονητής ΑΕΚ: Τόνι Σαβέφσκι
Σύνθεση ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Κουλακιώτης, Αμπονσά, Μπορμπόκης, Ουντέζε, Βενετίδης, Καφές, Εγκωμίτης (80' Φουτσίνι), Κωνσταντινίδης, Σπάσιτς (64' Γεωργιάδης), Ναλιτζής (64' Οκκάς)
Προπονητής ΠΑΟΚ: Ντούσαν Μπάγεβιτς
Διαιτητής: Παρασκευάς Χέλης (Καβάλα)
Έδρα: Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας
Εισιτήρια: 6.070
https://www.aektoday.com/19-maiou/1328-19-5-2001-aek-paok-3-2

19/5/2010 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1

19/5/2010 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1

19/5/2010 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1
Play Offs - 6η Αγωνιστική (Πρωτάθλημα 2009-2010)
Σπουδαία εμφάνιση και νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό στην τελευταία αγωνιστική των Play Off, με την ΑΕΚ να τερματίζει στην 2η θέση της ειδικής βαθμολογίας παίρνοντας το καλό εισιτήριο για το Europa League, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στην τελευταία θέση και αναγκάζοντας τον να δίνει προκριματικά από τον Ιούλη.
Σκορ Ημιχρόνου: 1-1
MVP Αγώνα: Ίσμαελ Μπλάνκο
Σκόρερς: 6' Μανωλάς, 54' Μπλάνκο //10' Παπαδόπουλος, 
Σύνθεση ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Μανωλάς (17' Λεονάρντο), Γιάχιτς, Γκέντσογλου (76' Αλεξόπουλος), Λαγός, Καφές, Μαντούκα, Νέμεθ (88' Καράμπελας), Σκόκο, Μπλάνκο
Προπονητής ΑΕΚ: Ντούσαν Μπάγεβιτς
Σύνθεση Ολυμπιακού: Πάρντο, Πάντος, Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Στολτίδης, Γκαλίτσιος (75' Φετφατζίδης), Λεντέσμα, Γ. Παπαδόπουλος, Όσκαρ, Μήτρογλου
Προπονητής Ολυμπιακού: Μπόζινταρ Μπάντοβιτς
Διαιτητής: Αναστάσιος Κάκος (Κέρκυρα)
Έδρα: ΟΑΚΑ
Εισιτήρια: 14.738
https://www.aektoday.com/19-maiou/981-19-5-2010-aek-olympiakos-2-1

Απαντήσεις στην προπαγάνδα του Ολυμπιακού



Απίστευτο κι όμως Ολυμπιακό. Δεν πέρασε παρά λίγη ώρα κι όμως ο μηχανισμός προπαγάνδας των γαύρων Νότου και Βορρά, έχει ξεκινήσει μια επίθεση στην ΑΕΚ με αφορμή το πρωτάθλημα στο handball. Το μεγάλο επιχείρημα είναι ότι η ΑΕΚ είναι χάρτινη και δεν πρέπει να δεχτεί τον τίτλο. Σας επιστρέφουμε την λάσπη. Δεν είστε ικανοί να πιάνετε στο στόμα σας την μεγάλη ΑΕΚ. Ας δούμε αναλυτικά:

  • Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι οι δύο μοναδικές ομάδες που έχασαν από την ΑΕΚ πάνω από 3 φορές φέτος με τις περισσότερες μάλιστα καρπαζιές να είναι στα κρατικά γήπεδα που τους χάρισαν…  Οι ασπρόγαυροι έχασαν δύο φορές στο πρωτάθλημα και μια στο κύπελλο με συνολικό σκορ 86-73  και οι γνήσιοι γαύροι 79-60 σε συνολικό σκορ στις 3 αναμετρήσεις με τις δύο στην έδρα τους και μάλιστα έχοντας και οι δύο αποκλειστεί στον θεσμό του κυπέλλου.
  • Ζητάνε οι γαύροι του Νότου να αποδοθούν οι τίτλοι σε όλα τα αθλήματα κάνοντας ακόμα και λόγο για δεδικασμένο. Δεν θα σχολιάσουμε ότι επικαλούνται τα δικαστήρια για πουν την ΑΕΚ χάρτινη, την ώρα που η ομάδα τους είναι πρώτη σε κατηγορίες σε ΟΛΗ την Ευρώπη και σέρνονται 3 φορές τον χρόνο, παρά μόνο θα πούμε ότι στο handball η ευρωπαϊκή  ομοσπονδία ακύρωσε όλες τις διοργανώσεις λόγω της επικινδυνότητας του αθλήματος. Γράφουν να γίνει απονομή στο ποδόσφαιρο αλλά δεν σκέφτηκαν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μην συνεχίσουν στο europa σε μια χρονιά που ομολογουμένως πάνε καλά.
  • Στο μπάσκετ θέλουν παύλα γιατί έτσι γλιτώνουν τον υποβιβασμό αλλά περιμένουν την φωτογραφική ρύθμιση οι μεν για σωθούν και πάλι με κρατική παρέμβαση και οι δε για να επιστρέψουν στην Α1.
  • Μας κουνάνε το δάχτυλο ότι όλα πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο όταν εδώ και 3 μήνες κυνηγιούνται σε ελληνικά και ξένα δικαστήρια για να κατακτήσουν τον τίτλο ή την σωτηρία στα χαρτιά.
  • Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχασε από αυτή την διακοπή. Εμείς θα παίρναμε άλλο ένα κύπελλο, είχαμε μπροστά μας ευρωπαϊκά ματς και πλέον δεν μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Τι χάσατε εσείς; Την ευκαιρία να κάνετε μία νίκη φέτος απέναντι στην ΑΕΚ;
  • Η ΟΧΕ ανακοίνωσε τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολη η επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων αναλυτικά 
Λόγω της φύσης του αθλήματος η προσαρμογή στα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι δυσκολότερα εφαρμόσιμη.
-Τα Υγειονομικά πρωτόκολλα για επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες εκτός από αυστηρά, έχουν και απαγορευτικό κόστος για τα ερασιτεχνικά σωματεία και γενικότερα για το άθλημα μας.
-Δεν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της ΟΧΕ, ούτε ως προς τις απαραίτητες εβδομάδες προετοιμασίας των ομάδων, αλλά ούτε και ως προς την λήξη όλων των διοργανώσεων που ήταν η 30η Ιουνίου.
-Οι συνθήκες διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων σε κλειστό γυμναστήριο χωρίς κλιματισμό (σύμφωνα με τους ειδικούς) για την μη διάδοση της πανδημίας στην καρδιά μάλιστα του καλοκαιριού είναι επικίνδυνο.
-Όλες οι προηγμένες χαντμπολικά χώρες στο χάντμπολ έχουν διακόψει τα πρωταθλήματα τους
-Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για το πώς οι ομάδες χάντμπολ θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, παρά μόνο αποφάσεις που αφορούν ατομικές προπονήσεις, όπως μπορεί να κάνει και ένας απλός πολίτης της χώρας για την σωματική του ευεξία.
Κάθε τίτλος που κέρδισε η ΑΕΚ είναι ποτισμένος με ιδρώτα γιατί ποτέ δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Ακόμα και φέτος που η ομάδα του handball είναι 4 σκάλες ανώτερη από κάθε αντίπαλό της, ο κόσμος έδειξε ότι μπροστά στην ιστορία και την τιμή της ΑΕΚ δεν βάζει κανέναν τίτλο. Έδιωξε την καλύτερη μεταγραφή που έχει γίνει ποτέ σε ελληνική ομάδα, και όχι κάποιον που δεν έπαιζε όπως ο Ολυμπιακός, γιατί δεν συμβάδιζαν οι πράξεις του με τις αρχές μας. Και πάλι σας κάναμε πλάκα. Μέσα στα γήπεδα που σας χαρίζουν οι κυβερνήσεις και οι δήμοι για να τους κάνετε τα πολιτικά χατήρια. Με ένα διαιτητικό στρατό να σφυράει πέναλτι σε κάθε αναπνοή μπας και σας γλιτώσει από την ξεφτίλα. Η μεγάλη ΑΕΚ παράλληλα με τις εγχώριες καρπαζιές προχωράει και στην Ευρώπη και στο Κύπελλο κάτι που δεν έχετε κάνει ποτέ στην ιστορία των συλλόγων σας. Ούτε σαν Ολυμπιακός ούτε και σαν ΙΕΚ. Το νταβατζηλίκι σας τελείωσε. Όχι σήμερα αλλά από τον Γενάρη που προσπαθήσατε να περάσετε μεταγραφή ξένου αθλητή εκπρόθεσμα και με κλάψα ότι αν δεν έρθει δεν θα μπορέσετε να είστε ανταγωνιστικοί απέναντι στην ΑΕΚ.
Υ.Γ. Με την ευκαιρία που η επίσημη ΑΕΚ έκανε μόδα τα κουίζ να κάνουμε κι εμείς ένα. Ποιος είναι ο αθλητής που έστειλε μήνυμα ευτυχώς που διακόπηκε το πρωτάθλημα και έχουμε δικαιολογία να διαμρτυρηθούμε; Και ποιος του απάντησε ότι ευτυχώς που ήρθε η πανδημία γιατί  δεν θα πατούσαν φρένο πουθενά; Είναι ο ίδιος που έλεγε αφήστε το πάνω μου για το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, ελπίζοντας σε διακοπή λόγω επεισοδίων;
https://www.aek-live.gr/apantiseis-stin-propaganda-toy-olympiakoy/

Πανάξια πρωταθλήτρια η ΑΕΚάρα στο χάντμπολ!


Η Ομοσπονδία χάντμπολ αποφάσισε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος ανακηρύσσοντας πρωταθλήτρια τη πρωτοπόρο της βαθμολογίας ΑΕΚ!

Το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία της κατέκτησε η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ. Μπορεί ο κορονοϊός να της στοίχισε το νταμπλ αλλά και μια μεγάλη διάκριση στην Ευρώπη, ωστόσο η «Ένωση» είναι η νέα πρωταθλήτρια Ελλάδος μετά την απόφαση που ελήφθη στο σημερινό Δ.Σ. της ΟΧΕ. Η ομοσπονδία παρότι ήθελε εξ’ αρχής να συνεχιστούν οι αγώνες στο γήπεδο, διαπίστωσε πως πλέον τα χρονικά περιθώρια όχι μόνο δεν επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη αλλά έθεταν σε κίνδυνο και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η απόφαση ελήφθη με βαθμολογικά κριτήρια με την πρωτοπόρο ΑΕΚ να ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ανδρών. Μια απόφαση δίκαιη με το σκεπτικό της να έχει υποστηριχτεί και από άλλες ομοσπονδίες που αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τα πρωταθλήματα τους.
Η ομάδα του Δημήτρη Δημητρούλια ήταν μακράν καλύτερη τη φετινή σεζόν μετρώντας 19 νίκες σε 20 αγώνες στο πρωτάθλημα. Έχοντας κερδίσει τον βασικό ανταγωνιστή της Ολυμπιακό μέσα στο γήπεδο του για το πρωτάθλημα και δύο φορές στο Κύπελλο.

Η ανάρτηση της ΑΕΚ

Η ομάδα χάντμπολ του Συλλόγου κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος για 3η φορά στην Ιστορία της ανεβαίνοντας στο θρόνο της ύστερα από 7 χρόνια!

Η ανακοίνωση της ΟΧΕ

Οι αποφάσεις για τις διοργανώσεις του χάντμπολ της σεζόν 2019-2020
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος στην σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (όπως προβλέπεται και από την σχετική τροπολογία) την οριστική διακοπή όλων των διοργανώσεων της σεζόν 2019-2020 και την ανακήρυξη πρωταθλητών, των πρώτων των βαθμολογιών της Handball Premier (ΑΕΚ), της Α1 Γυναικών (ΠΑΟΚ) και των υπολοίπων κατηγοριών.
Οι διοργανώσεις που διακόπτονται είναι: Handball Premier, A1 Γυναικών, Κύπελλο Ανδρών, Α2 Ανδρών, Β’ Ανδρών και Α2 Γυναικών.
Η Ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα είχε κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, προφορικά, γραπτά με ανακοινώσεις και συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς πως η επιθυμία της ήταν οι διοργανώσεις να ολοκληρωθούν κανονικά και οι πρωταθλητές να αναδειχθούν στο γήπεδο.
Ωστόσο ο ρυθμός της επανεκκίνησης του ελληνικού αθλητισμού και μία σειρά από άλλες παραμέτρους, κατέστησαν αδύνατη την υλοποίηση αυτής της επιθυμίας, η οποία όπως έχουν καταλάβει όλοι δεν εξαρτιόταν και δεν εξαρτάται από καμία διοργανώτρια αρχή.
Συγκεκριμένα:
  • Λόγω της φύσης του αθλήματος η προσαρμογή στα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι δυσκολότερα εφαρμόσιμη.
  • Τα Υγειονομικά πρωτόκολλα για επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες εκτός από αυστηρά, έχουν και απαγορευτικό κόστος για τα ερασιτεχνικά σωματεία και γενικότερα για το άθλημα μας.
  • Δεν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της ΟΧΕ, ούτε ως προς τις απαραίτητες εβδομάδες προετοιμασίας των ομάδων, αλλά ούτε και ως προς την λήξη όλων των διοργανώσεων που ήταν η 30η Ιουνίου.
  • Οι συνθήκες διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων σε κλειστό γυμναστήριο χωρίς κλιματισμό (σύμφωνα με τους ειδικούς) για την μη διάδοση της πανδημίας στην καρδιά μάλιστα του καλοκαιριού είναι επικίνδυνο.
  • Όλες οι προηγμένες χαντμπολικά χώρες στο χάντμπολ έχουν διακόψει τα πρωταθλήματα τους
  • Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για το πώς οι ομάδες χάντμπολ θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, παρά μόνο αποφάσεις που αφορούν ατομικές προπονήσεις, όπως μπορεί να κάνει και ένας απλός πολίτης της χώρας για την σωματική του ευεξία.
Η φιλοσοφία της Ομοσπονδίας ήταν και θα είναι κατά της «παύλας». Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να σεβαστεί τον ιδρώτα αθλητών και προπονητών μέσα στα γήπεδα, όσο διεξήχθησαν αγώνες.
Επίσης στην απόφαση της να ανακηρύξει πρωταθλητές έπαιξαν ρόλο η «ντιρεκτίβα» και ο τρόπος που ενήργησαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ για την πρόκριση των ομάδων στο EURO 2022, τα final four Τσάμπιονς Λιγκ, ΕΗF Cup, αλλά και των κορυφαίων λιγκών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία). Οι αποφάσεις τους τόσο για τις προκρίσεις (ΕHF), όσο και για την ανάδειξη πρωταθλητών στις άλλες χώρες, βασίστηκε μόνο στις υπάρχουσες βαθμολογίες που είχαν διαμορφωθεί, ανεξάρτητα από την διαφορά του πρώτου από τις άλλες ομάδες και των αγωνιστικών που απέμεναν.
«Αποφάσεις σαφώς επιβεβλημένες, αλλά όχι απαραίτητα και δίκαιες»
Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο άθλημα έλαβε μία απόφαση επώδυνη τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τους αθλητές, προπονητές, γενικά συντελεστές του αθλήματος. Σε συνθήκες πρωτόγνωρες, δύσκολες λόγω της πανδημίας και με δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να κυριαρχεί σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό και γενικότερα στην καθημερινή μας ζωή, η Ομοσπονδία έκλεισε τις αγωνιστικές εκκρεμότητες της περιόδου 2019-2020 με βάση την κατάταξη των ομάδων όπως αυτή καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου 2020.
Η άποψη που κυριάρχησε στο Δ.Σ. ήταν η οριστική διακοπή με ανακήρυξη πρωταθλητών σε όλες τις κατηγορίες, ως αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών αθλητών και προπονητών σε όλους τους αγώνες που διεξήχθησαν.
Είναι αυτονόητο πως τέτοιου είδους αποφάσεις είναι σαφώς επιβεβλημένες, αλλά όχι απαραίτητα και δίκαιες.
Ειδικά θα ήθελα να αναφερθώ στην Handball Premier όπου το πρωτάθλημα διεκδικήσαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός, οι δυο κορυφαίες ομάδες της χώρας που έχουν επενδύσει σημαντικά στο άθλημα μας. Υπήρξε ισοβαθμία με την ΑΕΚ να είναι στην πρώτη θέση, λόγω της νίκης στο μοναδικό μεταξύ τους παιχνίδι (πρώτο κριτήριο στις ισοβαθμίες) που διεξήχθη στην κανονική διάρκεια της σεζόν, αλλά και της συνολικής διαφοράς τερμάτων (δεύτερο κριτήριο στις ισοβαθμίες).
Με την απόφαση αυτή είναι πραγματικότητα ότι στερείται η δυνατότητα από μία μεγάλη ομάδα και δύο συνεχόμενες φορές νταμπλούχος, όπως ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει αρχικά το πλεονέκτημα της έδρας στην κανονική διάρκεια και στην συνέχεια τον τίτλο στα πλέι οφ, ενώ αντίστοιχα στερείται και από την ΑΕΚ η δυνατότητα να κερδίσει εντός αγωνιστικών χώρων το πρωτάθλημα, όπως προέβλεπε η αρχική προκήρυξη.
Επίσης στερείται η δυνατότητα διεκδίκησης του Κυπέλλου από ΑΕΚ και Διομήδη.
Στα αξιοσημείωτα της σεζόν ήταν η εξαιρετική εμφάνιση του Ολυμπιακού στα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε έναν πολύ ισχυρό θεσμό (EHF Cup)αποκλείοντας μεγάλες ομάδες, ενώ έπαιξε στα ίσια την γερμανική Μέλσουγκεν, αλλά και η επίσης σπουδαία πορεία της ΑΕΚ που είχε φτάσει ήδη στα προημιτελικά του Τσάλεντζ Καπ με σοβαρές πιθανότητες ακόμα και για κατάκτηση του τίτλου, του οποίου η συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση της EHF.
Ακόμα θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημαντικό όργανο για την διεξαγωγή των διοργανώσεων που είναι ο αθλητικός δικαστής. Δυστυχώς υπήρχαν προβλήματα και έλλειψη σωστής λειτουργίας, η οποία ήταν εμφανή τις τελευταίες δύο αγωνιστικές περιόδους, λόγω κωλυσιεργίας σε κλήσεις απολογίας, εκδικάσεις, αποφάσεις, αλλά ακόμα και παραιτήσεις.
Η Ομοσπονδία μας τις τελευταίες ημέρες είχε συνάντηση με τους νέους αθλητικούς δικαστές που ορίστηκαν, τους ενημέρωσε πλήρως για για όλα τα ζητήματα και αναμένει εύρυθμη επαναλειτουργία αυτού του σημαντικού οργάνου για την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισονομία.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλα τα σωματεία, τα οποία με υπομονή περίμεναν τους τελευταίους μήνες τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας.
Η Υγεία αθλητών, αθλητριών και συντελεστών ήταν και παραμένει προτεραιότητα και ξεπερνάει την όποια θέληση επιστροφής στις αγωνιστικές δραστηριότητες.
Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία το πλήρες σχέδιο της Ομοσπονδίας για την στήριξη των σωματείων μας με ταυτόχρονη ανακοίνωση για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της σεζόν 2020-2021. Να είναι βέβαιοι όλοι πως θα προασπίσουμε την βιωσιμότητα του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα και με κάθε κόστος».
https://www.enwsi.gr/kyria-arthra/panaxia-protathlitria-i-aekara-sto-chantmpol/




ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Τιμούν την 101η επέτειο από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού



ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τιμούν την 101η επέτειο από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού


Περιοδείες με αφορμή τη 19η Μάη, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη γενοκτονία θα πραγματοποιήσουν οι Κομματικές Οργανώσεις Καλαμαριάςτης Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σήμερα, Τρίτη 19 Μάη στις 19.30 στον πεζοδρόμο Καλαμαριάς και την Πέμπτη 21 Μάη την ίδια ώρα στα πάρκα της Νέας Κρήνης.
Σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι τιμούν την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «και δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη "Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων". Το ΚΚΕ έχει στηρίξει τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και στα ευρωενωσιακά όργανα τη θέση ότι ο διωγμός των Ποντίων αποτελεί Γενοκτονία».
Προσθέτουν επίσης: «Ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός.
Μέσα σε όλα αυτά οι ξεριζωμένοι εκείνης της περιόδου είχαν να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση -ακόμα και το μίσος - μιας μερίδας "εθνικοφρόνων γηγενών", που τους στιγμάτιζαν ως "τουρκόσπορους", επιτίθονταν στους συνοικισμούς, απαιτούσαν τον "εξαγνισμό" της χώρας από την παρουσία τους και άλλα.
Οι απόγονοι αυτών, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και άλλες φασιστικές οργανώσεις είναι οι ίδιοι που προσπαθούν σήμερα να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού.
Γι' αυτό το σύνολο του ποντιακού πληθυσμού πρέπει να τους απομονώσει.
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα ακούσουμε πάλι διάφορες ανιστόρητες αντιλήψεις, ενώ ορισμένοι θα βρουν ευκαιρία να χύσουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία να ψάξει και να μάθει την ιστορική αλήθεια, να ακούσει τη θέση του ΚΚΕ.
Οι κομμουνιστές έδωσαν τότε μια τιτάνια μάχη καταγγέλλοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ προσφύγων και γηγενών εργαζομένων στη λογική του "διαίρει και βασίλευε"».
https://www.902.gr/eidisi/politiki/224948/timoyn-tin-100i-epeteio-apo-ti-genoktonia-toy-pontiakoy-ellinismoy

Ποιοι ήταν οι βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη Γενοκτονία των Ποντίων;

Σε καταναγκαστικά έργα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 902 (ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ)

Του Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις 19 Μάη συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Γενοκτονία του Πόντου. Μπορεί μια τέτοια επέτειος να περιοριστεί σε μια «άχρωμη», οστεωμένη, μουσειακού χαρακτήρα τυπική εκδήλωση μνήμης; Κι όμως, στα 100 χρόνια που μεσολάβησαν από τη σφαγή και προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες, ώστε τα γεγονότα της εποχής να απογυμνωθούν από την ουσία τους, να συγκαλυφθούν τα πραγματικά τους αίτια και οι διδαχές της Ιστορίας να μη γίνουν κτήμα των Ποντίων, αλλά και γενικότερα του ελληνικού λαού.
Ποιοι ήταν οι βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη Γενοκτονία των Ποντίων;
α) Η άνοδος του τουρκικού αστικού εθνικισμού: Καθώς η ανερχόμενη τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος - κράτος της στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας (της οθωμανικής), το χτύπημα των βασικών ανταγωνιστών της (κύρια της ελληνικής και αρμενικής αστικής τάξης) αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της κυριαρχίας της στον συγκεκριμένο γεωγραφικό - οικονομικό χώρο.
Καθώς οι εθνικές μειονότητες αξιοποιούνταν από τις αντίστοιχες άρχουσες τάξεις τους ως ασπίδα και μοχλός πίεσης για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων, τις εξέθεταν άμεσα στα πυρά του εκάστοτε αντιπάλου: «Αν η εξόντωση του αρμενικού στοιχείου, μέχρι και του τελευταίου, είναι αναγκαία για την εθνική μας πολιτική», τονιζόταν χαρακτηριστικά σε σύσκεψη παραγόντων του κόμματος των Νεότουρκων το 1915, «πολύ περισσότερο είναι αναγκαία για την εδραίωση της εθνικής μας οικονομίας».1
Να σημειωθεί πως οι σφαγές, οι εθνοκαθάρσεις, οι προσφυγοποιήσεις, οι αναγκαστικές αφομοιωτικές πολιτικές κ.ο.κ. ήταν κοινός παρονομαστής στα Βαλκάνια (και όχι μόνο), όπου οι λαοί πλήρωσαν με το αίμα τους τις μεγαλοϊδεατικές επιδιώξεις των εθνικών τους αστικών τάξεων.
β) Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας: Με τις βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου στραμμένες στην ιδιαίτερα πλούσια περιοχή της Μικράς Ασίας, ο Πόντος ερχόταν σε «δεύτερη μοίρα». Ετσι, υποτιμήθηκε η οργάνωση ή βοήθεια οποιασδήποτε μορφής προς τον Πόντο, του οποίου η «χρησιμότητα» συνοψιζόταν σε Εκθεση του Α. Α. Πάλλη, ως ένας περίπου «αντιπερισπασμός», «προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση του Τουρκικού μπλοκ στην κεντρική Μικρά Ασία ενάντια στην ελληνική ζώνη της Σμύρνης».2 Η προέλαση του ελληνικού στρατού στα ενδότερα της Τουρκίας (κάνοντας τον «χωροφύλακα» των αγγλογαλλικών συμφερόντων στην περιοχή) σίγουρα υπονόμευσε - αν δεν σφράγισε - την τύχη των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου, αλλά και γενικότερα.
γ) Οι επιδιώξεις και επιλογές της ελληνικής άρχουσας τάξης του Πόντου: Οι ιδιαίτερες (και καμιά φορά αντικρουόμενες) επιδιώξεις στους κόλπους της ποντιακής πολιτικής - οικονομικής - θρησκευτικής ηγεσίας είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά από κινήσεις, οι οποίες εν τέλει άφησαν έκθετο και ανυπεράσπιστο τον ποντιακό λαό. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, συνέδραμε και η πεποίθηση πως η λύση στο ζήτημα του Πόντου θα ερχόταν από «τα έξω» και από «τα πάνω», ως αποτέλεσμα δηλαδή της παρέμβασης των λεγόμενων «Μεγάλων Δυνάμεων» και όχι από τις ίδιες τις δυνάμεις του ποντιακού λαού (σε συνεργασία ενδεχομένως και με άλλους λαούς της περιοχής).
Επιπλέον, οι σφοδρότατοι ανταγωνισμοί μεταξύ της ελληνικής και αρμενικής αστικής τάξης όχι μόνο υπονόμευσαν μια ενδεχόμενη κοινή τους δράση, αλλά συχνά κατέληγαν ακόμα και σε συγκρούσεις μεταξύ ποντιακών και αρμενικών ένοπλων σωμάτων.
Την κρίσιμη ώρα, όπως αναφέρει ο διοικητής της Ελληνικής Μεραρχίας του Καυκάσου Ι. Καλτσίδης, «οι Ελληνες αρχηγοί της πρωτεύουσας του Πόντου αναγκάστηκαν να φύγουν και ο λαός έμεινε με τα όπλα στα χέρια, εκτεθειμένος στην τουρκική προέλαση, δίχως οδηγίες, δίχως αρχηγούς και πρόγραμμα ενεργειών...».3
δ) Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή: Είναι γνωστό από τη μακρά και αιματοβαμμένη ιστορία του 20ού αιώνα (έως και τις μέρες μας) πως, όπου συγκρούονται τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, οι λαοί το πληρώνουν ακριβά. Ακολούθως, και η Γενοκτονία των Ποντίων σχετίζεται άμεσα με τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις, που έλαβαν χώρα για τη νομή της κλυδωνιζόμενης οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο πλαίσιο και του γενικότερου πολέμου για την αναδιανομή των παγκόσμιων αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).
Σε μια σύγκρουση, λοιπόν, όπου οι αντίπαλες αστικές τάξεις (ελληνική και τουρκική) στρατεύτηκαν πίσω από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα (της Αντάντ και των Κεντρικών Δυνάμεων αντίστοιχα), οι λαοί της περιοχής δεν αποτελούσαν τίποτε περισσότερο παρά κρέας για τα κανόνια των αντιπάλων, διαπραγματευτικά χαρτιά και πιόνια σε μια γεωστρατηγική σκακιέρα. Οι υποσχέσεις περί «αυτοδιάθεσης των λαών» από τη μεριά των ιμπεριαλιστών σύντομα αποδείχθηκαν κούφια λόγια (όπως στην περίπτωση των αραβικών λαών, της πολύπαθης Παλαιστίνης - και βεβαίως του Πόντου).
Ακόμα και όταν κορυφώθηκε το δράμα του ποντιακού λαού, οι κανονιοφόροι και οι πρεσβείες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να εμποδίσουν τις σφαγές ή για να σώσουν τους ανθρώπους που κινδύνευαν. «Ολα αυτά διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια των πρεσβευτών των ξένων δυνάμεων», αναφέρει ένας Πόντιος αντάρτης στην αυτοβιογραφία του, «και αυτοί αδιαφορούσαν!». Αντιθέτως, όπως έγραψε ο μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, «οι άθεοι κομμουνιστές(σ.σ. οι Σοβιετικοί) εφάνησαν περισσότερον χριστιανοί από τους "χριστιανούς" Αγγλογάλλους», στέλνοντας πλοία και μεταφέροντας τους δοκιμαζόμενους πληθυσμούς στην ασφάλεια.4
ε) Η στοίχιση των λαών πίσω από τις «ομόφυλες»/«ομόθρησκες», αλλά με διαμετρικά αντίθετα ταξικά συμφέροντα, «ηγεσίες» τους: Η στοίχιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με τις επιδιώξεις των εκμεταλλευτών τους τους μετέτρεψε σε βόλια για τα όπλα τους. Γιατί τι είχαν να χωρίσουν οι Πόντιοι, Αρμένιοι ή Τούρκοι εργάτες και χωρικοί μεταξύ τους; Τι είχαν να χωρίσουν εκείνοι που, μέχρι να γίνουν «εχθροί», ζούσαν ειρηνικά αναμεταξύ τους, στενάζοντας εξίσου από την εκμετάλλευση του συχνά ομοεθνούς τους εργοδότη, τοκογλύφου κ.ο.κ.; Τότε όμως, ακόμη, η εργατιά ήταν μικρή αριθμητικά, ενώ μόλις διέγραφε τα πρώτα της συνειδητά πολιτικά βήματα.
Για την Ιστορία, να προσθέσουμε πως όταν οι Πόντιοι (και Μικρασιάτες) πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απαξίωση του ελληνικού αστικού κράτους και του πολιτικού του προσωπικού (φιλελεύθερου, κεντρώου και δεξιού), που τους στοίβαξαν όπως - όπως σε συνοικισμούς - γκέτο, τους παρέδωσαν στην άγρια εκμετάλλευση των καπιταλιστών (που «άδραξαν» την ευκαιρία, ρίχνοντας τα μεροκάματα και περιορίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης συνολικά) κ.λπ.
Ταυτόχρονα, οι πατριδοκάπηλοι φασίστες της εποχής (πολιτικοί πρόγονοι των σημερινών χρυσαυγιτών) τους αποκαλούσαν χυδαία «τουρκόσπορους», κραύγαζαν για τον «εξαγνισμό» των πόλεων από την παρουσία τους και οργάνωναν δολοφονικά πογκρόμ στους συνοικισμούς τους.

Πραγματικό αποκούμπι των προσφύγων το ΚΚΕ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Κέρκυρα το 1923Πόντιοι πρόσφυγες στην Κέρκυρα το 1923
Μοναδικό, πραγματικό αποκούμπι των προσφύγων υπήρξε το ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, καταπολεμώντας την τακτική του διαίρει και βασίλευε της αστικής τάξης. Εκτοτε, το Κομμουνιστικό Κόμμα σφυρηλάτησε βαθύτατους και ισχυρότατους δεσμούς με το προσφυγικό στοιχείο, που αποτυπώθηκαν - και συνεχίζουν να αποτυπώνονται - σε κάθε αγώνα του λαού μας.
«Η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες», έγραφε χαρακτηριστικά ο «Ριζοσπάστης» στις 7/9/1929.«Η Ελλάδα διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους που δε δουλεύουν και ζουν και σε ανθρώπους που ολημερίς και ολονυχτίς δουλεύουν και δεν μπορούν να ζήσουν (...) ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεταξύ του πλουσίου πρόσφυγα που συνδυάζεται με τον πλούσιο ντόπιο και του φτωχού πρόσφυγα που σύντροφό του θα έχει τον φτωχό ντόπιο εργάτη ή αγρότη».
Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να γεννά πολέμους, σφαγές, προσφυγιά κ.λπ. Οι «λυκοσυμμαχίες» τύπου ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να αναχαράσσουν τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής, εγκυμονώντας νέους κινδύνους για τους λαούς. Ποια καλύτερη τιμή, επομένως, για τη μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού, από την πάλη για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός αυτά που υπέστη ο ίδιος; Από τον αγώνα ενάντια στους φορείς και τα γενεσιουργά αίτια της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς; Κόντρα και έξω από ψεύτικα αστικά διλήμματα οποιασδήποτε απόχρωσης; Ενάντια στο δηλητήριο του σοβινισμού, του εθνικισμού, του φασισμού;
Παραπομπές:
1. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», εκδ. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα, 2004, σελ.146.
2. Αρχείο Βενιζέλου, Φάκελοι Υπουργείου Εξωτερικών, 173/22 (Μουσείο Μπενάκη).
3. Ιωάννης Καλτσίδης, «Ο Ελληνισμός του Καυκάσου και οι περιπέτειές του», χειρόγραφο, Αρχείο ΚΜΣ, 1963, σελ. 163-164.
4. Αναστάσης Γκίκας, «Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2007, σελ. 95.
https://www.902.gr/eidisi/istoria/191470/100-hronia-apo-ti-genoktonia-ton-pontion