Translate

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Ο Πελέ συναντά την ΑΕΚ



28-6-1961

Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Ευρώπη, για σειρά φιλικών,μια από τις μεγαλύτερες ομάδες εκείνης της εποχής, η Σάντος του Πελέ, του Ζίτο, του Κουτίνιο κ.α.

Οι ομάδες του τέως  Π.Ο.Κ. συμφωνούν και βάζουν τα έξοδα ρεφενέ ώστε να φέρουν τη Βραζιλιάνικη ομάδα στην Ελλάδα.Οι τρεις μεγάλοι του Ελληνικού ποδοσφαίρου θα έπαιζαν με τη Σάντος στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Η ΑΕΚ ήταν η άτυχη της υπόθεσης, αφού θα αντιμετώπιζε πρώτη τους μεγάλους αστέρες. Η Ένωση στάθηκε καλά στον αγωνιστικό χώρο και δημιούργησε ευκαιρίες να πετύχει κάποιο τέρμα. Οι Βραζιλιάνοι πήραν την νίκη με 3-0,σκορ που διαμορφώθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου,μετά από αλλεπάλληλα λάθη της Ελληνικής άμυνας.Ο Πελέ έκανε το 1-0 στο 36ο λεπτό και ο Κουτίνιο σημείωσε δυο τέρματα στο 39΄και 45΄ διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα.
Τρεις ημέρες αργότερα την Σάντος αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός όπου έχασε 3-2,αν και οι Βραζιλιάνοι προηγήθηκαν 3-0.Αργότερα η ομάδα του Πελέ έπαιξε και με τον Ολυμπιακό και έχασε 2-1,σε αγώνα όμως που στιγματίστηκε από επεισόδια μεταξύ των παικτών και αρκετές διακοπές στον αγώνα,αφού το παιχνίδι της Ελληνικής ομάδας ήταν σκληρό με την ανέχεια του Θεσσαλονικιού διαιτητή Ιωαννίδη,σε μια φάση μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά ο Πελέ και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο κλαίγοντας.
Ο Τρύφων Τζανετής στον αγώνα με τη Σαντος ξεκίνησε με τους, Φακή, Σταματελόπουλο, Ζαγκότση, Πολύζο, Αναστασιάδη, Μαρδίτση, Σκευοφύλακα, Σταματιάδη, Νεστορίδη, Παπαϊωάννου, Άμπο, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα χρησιμοποίησε και τους Σεραφείδη, Δεμίρη.
Πάρης Αρωνιάδης
29-6-1961 SANTOS - AEK 3-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου